2017 február 14.
A testedzés fontossága
A testedzés fontossága

A mozgás alapvető szükségletünk. Ezzel ellensúlyozhatjuk a szellemi terhelést és új energiákat nyerhetünk. A testedzés hatására a fizikai képességek javulnak – elsősorban az állóképesség és az izomerő – jobb lesz a szervezet teherbíró képessége.

A sportolás hatására kedvezően alakulnak a szervezet biológiai funkciói. Megjelenik az egészségesebb táplálkozásra való igény és megkezdődik a munka-alvás-pihenés összehangolása is. Rendszeres és megfelelő mennyiségű- és minőségű testedzéssel a szervezetben kedvező és tartós változások következnek be. A sportolás hatására a szervezetben bekövetkező alkalmazkodás az immunrendszer erősödésével, az egészség fejlesztésével és a betegségek elleni védelem javulásával jár.

Rendszeres sportolás hatására a szív és a keringési, valamint a légzőrendszer alkalmazkodik a terheléshez és fokozza a szervezet teherbírását. A testedzés fejleszti a csontokat, ízületeket, szalagokat is. A sportolás természetes velejárója az ideg-izom kapcsolatok javulása. Aki rendszeresen végez sportmozgásokat, tapasztalja, hogy megfelelő gyakorlás után bizonyos mozgások automatikussá válnak.

Nem elhanyagolható a sport pozitív személyiségformáló hatása, például az erkölcsi-akarati tulajdonságok és az önismeret fejlődése sem. Fontos, hogy a testmozgás kiváló stresszoldó és segíti az érzelmi egyensúly kialakulását is.

A legalább heti háromszor végzett edzés hosszú távon a szervezet anyagcsere folyamait serkenti, ami jobb közérzetet és gyorsabb regenerációs képességet eredményez. Különösen fontos ez a szellemi munkát végzők, illetve a diákok számára. A sportot tehát érdemes már kora gyermekkorban elkezdeni és élethosszig művelni.

(ujhullamse.hu)

sport
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”