2017 március 03.
Az érem két/másik oldala
Az érem két/másik oldala

Tegyük fel, hogy van egy almánk. Tegyük fel, hogy egyik fele piros, a másik sárga. Ha így van, akkor a pirosra ha sárga szemmel nézünk, akkor egyrészt nem értjük, de ha mégis, akkor is csak annyiban, hogy legfeljebb narancssárgaságát tudjuk elfogadni. És fordítva: ha a sárga felére nézünk piros szemmel, rosszallóan állapítjuk meg, hogy pirosságát tekintve egy nagy nulla, legfeljebb a narancssárgáig tudná magát felküzdeni kínkeservesen.

Ha azonban képesek vagyunk odáig fejleszteni személyiségünket, hogy ne ilyen, vagy olyan szemmel nézzük egy-egy dolog, esemény, személy egyik vagy másik oldalát, hanem úgy tekintsünk rá, mint önálló entitásra, akkor megláthatjuk személyes gyönyörűségét a maga valójában. Hogy milyen vakítóan csodálatos az a sárga! És milyen lüktetően élő az a piros!

Akkor végre eljuthatunk abba a paradicsomi állapotba, ahol nincs az éremnek – vagy almának – negatív és pozitív oldala, hanem csak a bennem lévő nyugalmat és szépséget látom mindkét létezőben.

Igen, akkor már csak az utolsó lépcsőfok marad: a két rész egységben, a legmelegebb kompromisszumban, a narancssárgában való egyesülése és feloldódása.

életmód
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”