2018 október 11.
Betegségek megelőzése - avagy mire is jó a hidegpárásító?
Betegségek megelőzése - avagy mire is jó a hidegpárásító?

Mindenki tapasztalta, hogy ősztől tavaszig általában a csecsemők, totyogósok szinte  állandóan betegek, náthásak, főleg a fogzás idején. Mi az oka, és mit tehetünk, hogy hamarabb meggyógyuljanak, ne kelljen komolyabb gyógyszerekhez folyamodnunk ?

A fogzás nagy energiát von el a szervezettől, a kicsik nem képesek ilyenkor védekezni az egyszerű vírusfertőzések ellen sem. Ezzel együtt elkezdődik a fűtési szezon, a levegő páratartalma a lakásban drasztikusan csökken, ez kiszárítja a nyálkahártyát, melyen könnyebben megtapadnak a kórokozók.

Mit tehetünk? Napközben gyakrabban szellőztessünk, óránként akár 5-10 percet is, éjszaka pedig ne engedjük a levegő hőmérsékletét 20 fok fölé, inkább adjunk melegebb hálózsákot a kicsikre. Ha mégsem sikerül megelőzni a betegséget, akkor tehet jó szolgálatot a hidegpárásító. Éjszakára tegyük a szobába, mert a hideg pára hatására a nyálkahártya összehúzódik, kevesebb váladék termelődik a légutakban, a kicsi könnyebben kap levegőt, jobban tud aludni, kevesebbet köhög.

Hidegpárásítóból a legegyszerűbb ultrahangosat érdemes beszerezni; illóolajat párologtatni a kicsiknek még úgysem szabad, így ez nem kell, hogy szempont legyen - a lényeg, hogy minél több víz férjen bele.

Mindenkinek jobbulást, a szülőknek pedig sok türelmet a kicsik ápolásához!

 

Krasznai Gyöngyi

 

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”