2017 március 07.
Böjtről böjtre, avagy fejlődés a lemondásban is
Böjtről böjtre, avagy fejlődés a lemondásban is

Ahogy böjtről böjtre haladunk az életünkben, érdemes nagyító alá tartanunk és megvizsgálnunk, honnan indultunk, hol és hová tartunk.

Mindenféle tanulási folyamatunkban az első legfontosabb dolog a kezdet. Hogy elkezdjem azt a folyamatot, mert el akarom kezdeni, fejlődni akarok benne, megérkezni valahová, ami már nem az a hely, ahonnan indultam. Tehát a kezdet.

Majd a fokozatosság. Nem mondhatok le rögtön és azonnal olyasmiről, aminek a jelenléte még oly súlyosan és mélyen ragaszkodik testem-lelkem igényhálójához, mint vasmacska tartja a tébláboló bárkát a tengerfenék sziklás-homokos talajához. Lépésről lépésre, első osztályból a másodikba lehet csak fellépni, nem ugorhatja át senki sem a köztes teret és időt, csak lineárisan növekedhetünk a lemondásban is.

Ha van kezdet, és van fokozatosság, akkor van megérkezés is; ennek pedig elengedhetetlen társa a hála. Ha révbe érünk, akár csak egy szinten belül is, lássuk meg a benne és magunkban rejlő szépséget, erőt, bíztatást, és legyünk érte hálásak! Csak ha eljutunk a boldog megelégedés ragyogó tisztására, mely akár egy kisebb feltámadás is lehet, csakis akkor vehetünk fel egy picivel súlyosabb, nagyobb, ragaszkodóbb keresztet, s indulhatunk ismét arra a helyre, melynek Golgota a neve.

életmód
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”