2019 március 25.
Bonchidától Bonchidáig
Bonchidától Bonchidáig

Hiába olvassuk a magyar népmesében, és idézgetjük olykor a mondást: Hencidától Bonchidáig; a két település bizonyára az emberek többsége számára ismeretlen, legfeljebb addig jutunk el életünk során, hogy egyszer rákeresünk a térképen, hol is találjuk őket.

Mégis, ha lehet így mondani, Hencida sorsa a sanyarúbb, hiszen a másik településről igen sok mindent megtudhattunk március 8-án este. Még elmennünk sem kellett, hanem itt helyben, Piliscsabán vehettünk részt egy mesés bonchidai utazáson. "Idegenvezetőnk" Huszthy Rita népzenekutató és népzenész volt, akinek nemrég jelent meg Bonchidától Bonchidáig című zenés könyve, s melynek lemez- és könyvbemutatóját hallgathattuk meg péntek este a Páduai Szent Antal iskola aulájában. Rita egyébként nem egymaga kalauzolt bennünket a Kolozsvártól észak-keletre található falucskába, hanem számos segítője is társult ehhez a nem mindennapi eseményhez.

Többek között például a 96 éves Enyedi Márton bácsi, Bonchida legidősebb lakosának két unokája, Enyedi Ágnes és Enyedi Tamás kísérték énekkel és cimbalommal a népzenei estet. Marci bácsi nemrég elhunyt feleségével tán utolsó adatközlői voltak Rita kutatásának és munkásságának. A két unoka azonban hallható elkötelezettséggel folytatja szülőfaluja kincseinek megmentését, továbbadását, így teljesen érthető, hogy mindenben segítették Rita könyvének, lemezének megjelenését és bemutatását.

A csapat talán kevésbé ismert tagjai voltak még Benkő Dóra Rózsa (ének), Lelkes András (nagybőgő), Fekete Márton, "Kispuma" (brácsa). Akikkel pedig gyakran találkozunk az iskolában, táncházakban, koncerteken, Halmos Attila (hegedű, ének), Huszthy Bálint (brácsa, ének), valamint két nagyszerű piliscsabai táncospár, Bakonyi Erika és Varga Norbert, valamint Szíjártó Éva és Bartha Zoltán.

Egészen aprócska gyermekektől idősekig minden korosztály jelen volt a teltházas esten, mely nem csupán intellektuális feltöltődést adott, hanem az otthonosság érzését, családi légkört, humort, közvetlenséget, bizonyos szempontból meghatottságot és az összetartozás olyannyira elcsépelt, itt mégis tiszta, hiteles, átélt valóságát.

Egy kicsit mindannyian bonchidai magyarok lehettünk, szereplői annak a mesének, amely, ha nem is az Üveghegyen túl, de mindenképp vég-nélkül és határtalanul bennünk folytatódik és nem csak Bonchidától Bonchidáig tart!

 

Vass Éva

közösségek
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”