2017 március 08.
Burger Barna búcsúztatója, „Szervusz, Bébé!”
Burger Barna búcsúztatója, „Szervusz, Bébé!”

Tegnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban búcsúztatták Burger Barna fotóművészt. Klotildligeten élt családjával, fiatal feleségével és négy gyermekével. Rövid összefoglalóval készültem a búcsúztatóról, mert úgy vélem, mindannyiunk számára „recept” lehet mind az élete, mind a halála.

Rendkívül ritka, izomsorvadásos betegségét talán senki más a világon nem viselte nagyobb méltósággal és nyugalommal őnála. A tegnapi búcsúztató öt helyszínen zajlott; kiállított fotóit, vele készült interjúkat, személyes búcsú-üzenőfalat, anekdotákat lehetett nézni és hallgatni. A legbelső teremben mécsegyújtással lehetett személyesen is elköszönni a Vándortól.

Nem a szomorúság, nem is a fájdalom lengte be ezeket a múzeumi termeket. Inkább az a végtelen nyugalom, ami Barnából mindig áradt. A rengeteg kedves történet közül ezt az egyet emelném ki, talán a legfontosabbat. Egy barát meséli: amikor Barna már csak feküdni tudott, mentek segíteni Fanninak, meg egyáltalán, Barnával lenni, virrasztani. Ilyenkor egy éjszaka alatt nagyjából harmincszor hangzott el a szájából: „Köszönöm!”. Bármilyen apróságot tettek a barátok, Barna mindent megköszönt. Amikor a kórházban már nem tudott szavakat formálni, próbálták kitalálni, mit is szeretne mondani. Szomjas vagy? Meleged van? Fázol? Felolvassunk? Végül kezdett kínossá válni a találgatás, mire az egyik barátnak leesett: „Azt akarod mondani, hogy köszönöm?” Barna igent intett a szemével.

Ahogy fotósok, tévések, politikusok, miniszterelnök, barátok, családtagok között hallgattam a végtelen történeteket, egyre csak békésebb, mosolygósabb lett a terem és benne mindenki. Végül ez a barát elmondja, az utolsó vers, amit Bébének felolvastak, Szép Ernő verse volt. Minden jelenlévőt megkért, hogy egy másik, a „Recept” című Szép Ernő verset olvassa el, mert ez a vers Barnáé; élete és halála receptje.

 

Szép Ernő: Recept

 

Se meghalni, se nem élni,
Lemondani, de remélni.

Ülni, föl-fölkelni, járni,
Várni, várni, várni, várni.

Elalúdni és álmodni,
Álmodozni, gondolkodni.

Vágyni, vágyni, elepedni,
Hagyni a szívet repedni.

Nézni, nézni, elámulni,
Csak bámúlni és elmúlni.

Örűlni az égnek reggel,
Beszélni a gyermekekkel.

Heverészni és sétálni,
Fütyörészni és tréfálni.

Mindenkit mosollyal csalni,
Mulattatni vígasztalni.

Elfáradni és pihenni,
A könnyeket kiengedni.

A könnyeket könnyen venni,
A szenvedést elszenvedni.

Tenni venni, jönni menni,
Képzeletbe messze lenni.

Túl gondolni a világon,
Túl az óperenciákon.

aktuális
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”