2018 november 16.
Ember, férfi, keresztény és pap: Szilágyi Szabolcs plébános
Ember, férfi, keresztény és pap:   Szilágyi Szabolcs  plébános

Szilágyi Szabolcs atya (a hívek többségének csak Szabi atya) 2016-ban lett a klotildligeti és piliscsabai egyházközség plébánosa. Nagyon fiatalon kezdte meg szolgálatát egy nagy és szerteágazó közösségben, ennek minden örömével és kihívásával együtt. „Könnyebbséget jelentett, hogy van számtalan kialakult és jól működő közösség. Egy papnak mindig nagy öröm, ha a hívek kapcsolódnak az egyházközséghez, és mégis önjáróak, meg tudják szervezni az életüket” ─ mondja. Lefedetlen területek azonban így is akadnak, ilyen a kereső emberek tömege, és azok a fiatalok, akiknek még nincsen közösségük. „Keressük azoknak a lehetőségeknek a megteremtését, amivel ezeket az embereket is meg tudjuk szólítani, például most kezdtük meg az Alpha-kurzus megszervezését azok számára, akiknek kérdéseik vannak Istennel és az egyházzal kapcsolatban.”

 

S hogyan élte meg a kezdeteket? „Az első időben több kihívással is találkoztam, amelyek közül a legnagyobb saját magam voltam, vagyok. Azért, mert most vagyok először plébános, ráadásul ilyen fiatalon, egy agglomerációs környéken, amelyek ma a magyar egyház legaktívabb részeinek számítanak. A kihívások jók, mert megtanítanak jobban Istennel, az emberekkel és saját magammal együttműködni.”

 

Egy fiatal plébános általában vonzza a híveket, Szabolcs atya pedig igyekszik nyitottan és odafigyeléssel fordulni hozzájuk. Ehhez azonban nemcsak jó istenkapcsolat, de teljes ember is szükséges. „Magamra is érdemes időt szánnom, mert akkor tudok a legtöbbet adni, és Isten akkor tud a legteljesebben általam munkálkodni, ha a „helyemen” vagyok minél több szempontból. Arra szoktam figyelni, hogy előbb legyek ember, aztán férfi, aztán keresztény, végül pedig pap.” Szabadidejében ezért éppen úgy igyekszik kikapcsolódni, mint bárki más. Teológiát, pszichológiát, szépirodalmat olvas, társasjátékozik, kirándul, gombászik vagy horgászik, sportból pedig majdnem minden jöhet.

 

Pappá szentelése után Rómában tanult tovább, ami nemcsak tudását, de az egyház iránt érzett szeretetét is növelte. „Nagy élmény és átfogó tapasztalat volt. A világegyház központjában új összefüggéseket, szempontokat láthattam meg. Az egyház jó értelemben vett emberi arcával és sokszínűségével találkoztam. Az egyes órákon a világ minden részéről jött papokkal tanulhattam együtt. Az egyház működésére jobban rálátva megtapasztaltam, hogy mennyire az emberért, az ember földi – és főleg a túlvilági – boldogulásáért van ez az egész, és így még jobban megszerettem az egyházamat.”

 

Kéry Anna Lilla

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”