2018 október 24.
"Én? Alperes?" Jogi tanácsok Dr. Halász Bencétől

Az előzőekben foglalkoztunk a fizetési meghagyással, most folytatódik a történet…

Ott tartottunk, hogy az ellentmondásunkkal perré alakult az eljárás, melyről akként szerzünk tudomást, hogy a bíróság kézbesíti nekünk a felperes keresetét tartalmazó iratát. Mellékel egy igen hosszadalmas tájékoztatót is, melynek hatására általában futunk az ügyvédhez. Amit jól is teszünk, hiszen ott pontos és szakmailag is megalapozott segítséget várhatunk.

Ugyanakkor nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk az elkövetkező folyamatokkal. 2018. január 1. napjával hatályba lépett az új Polgári Perrendtartásról szóló törvény és vele egy, a korábbiaktól lényegesen eltérőbb szemlélet, nem túlzás azt mondani: új korszak köszöntött be. Ennek a mi szempontunkból lényeges eleme, hogy a keresetet tartalmazó iratra ún. ellenkérelemmel éljünk, vagyis ekkor van lehetőségünk érdemben vitatni a keresetben állítottakat. Ezt a korábbiakkal ellentétben konkrétumokat sem nélkülözve kell megtennünk, a felperes kereset kézhezvételétől számított 45 napon belül. A halogatóknak: igen, ez is naptári nap, nem munkanap! Ha ezt elmulasztjuk a bíróság tárgyalás kitűzése nélkül ún. bírósági meghagyást bocsájt ki velünk szemben. A meghagyás szó ismerős lehet a fizetési meghagyásos eljárásból. Igen, a bírósági meghagyás ellen is lehet ellentmondással élni 15 (naptári!) napon belül, de ebben az esetben a korábban elmulasztott ellenkérelmet is csatolni kell, ellenkező esetben a bíróság az ellentmondásunkat visszautasítja. Visszautasítás esetén, vagy amennyiben nem mondunk ellent, a bírósági meghagyás is jogerőre emelkedik és megint csak ugyan az a hatálya, mint a jogerős ítéletnek.

Amint látjuk ez egy újabb lehetséges forgatókönyv, amelynek az eredménye az, hogy bár tárgyaláson sem jártunk, esetleg még a bíróság épületét sem láttuk közelebbről, a felperes (jogosult) mégis végrehajtási eljárást kezdeményezhet velünk szemben.

Visszatérve a címben feltett kérdésre: az alperesi pozíció tehát nem jelent egy eleve előnytelenebb eljárásjogi helyzetet, hiszen ahogy az a fentiekből is kiderült, a labda először minden esetben a felperes térfelén pattog, vagyis a mi feladatunk alperesként a keresetre történő reagálás, egyfajta védekezés, érveink előterjesztése.

 

Dr. Halász Bence

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”