2019 március 29.
ÉPÜLŐ ORSZÁG: KERESZTÉNYSÉG, HAZA, KÖZÖSSÉG, avagy REGNUM PILISCSABÁN
ÉPÜLŐ ORSZÁG: KERESZTÉNYSÉG, HAZA, KÖZÖSSÉG, avagy REGNUM PILISCSABÁN

A piliscsabai Regnum közösségről Fodor Krisztián mesélt nekünk.

 

 

 - Mi a Regnum, mit jelent a név, mióta létezik a szervezet, mióta létezik Piliscsabán?

 

 - A Regnum Marianum egy katolikus ifjúsági lelkiségi mozgalom, a XX. század legelején alakult. Néhány lelkes pap látta, hogy ha közösségbe szervezik a gyerekeket, fiatalokat, akkor könnyebben tudják átadni nekik az Evangélium üzenetét. Ebből alakult ki az elmúlt több mint 100 évben a "Regnum", ami ma már körülbelül 3000 tagot számlál. 

A pilisi agglomerációba több olyan fiatal felnőtt költözött az elmúlt két évtizedben, akik ebben a közösségben nőttek fel, és szerették volna, ha a gyerekeik is megtapasztalhatják, ami nekik osztályrészül jutott. Így szerveződött közel 20 éve az első csapat még Pilisjászfalun, amit azóta továbbiak követtek, gyakorlatilag minden évben indul 10-15 gyerekkel új nép, ahogy a Regnumban nevezzük a kisközösségeket. Jelenleg piliscsabai központtal működünk, közel 200 taggal, szorosan kapcsolódva a plébániához. Ez azért is fontos, mert hivatalosan még nem vagyunk a Regnum Marianum része, inkább azt mondanám, hogy regnumi nevelés alapján működő helyi ifjúsági közösség vagyunk. Reméljük azonban, és dolgozunk rajta, hogy egy-két éven belül hivatalosan is "helyi regnummá" váljunk.  

 

 

 - Te és feleséged mióta regnumoztok, mióta vagytok vezetők? 

 

Mindketten a Regnumban nőttünk fel, 12 éves korunk óta tartozunk közösségbe. Csapatvezetők is voltunk közel 10 évig, ennek kapcsán ismertük meg egymást, innen vannak a barátaink, rengeteg élményt és értéket kaptunk a közösséghez tartozva. Elmondhatjuk, hogy az életünk nagyon fontos eseményei kapcsolódnak a Regnumhoz, és ebből szerettünk volna visszaadni, amikor itt is bekapcsolódtunk a közösség építésébe. Amikor újra aktívan kezdtünk dolgozni a helyi regnumi ügyekben, már jó néhány csapat működött, és örömmel láttuk, hogy a saját gyerekeinknek is lesz majd hova járnia. 

 

 - Mi a Regnum lényege, miért lehet fontos egy gyermek életében?

 

A serdülő korú gyerekek elemi igénye a közösséghez tartozás, és a regnumi nevelés erre épít, ezt használja ki arra, hogy a keresztény hitet élővé próbálja tenni. Nevelésünk hangsúlyos része, hogy élményeken keresztül mutatjuk be az értékeinket - rendszeresen kirándulunk, közösen imádkozunk, nyáron nomád táborban veszünk részt. A vezetők általában fiatal felnőttek, többnyire érettségi után kezdenek vezetni, így rendkívül erős példaként szolgálnak a gyerekeknek, mert még nincsenek meg bennük az idősebb korosztály berögződései, aggodalmai, a kamasz gyerekek is szívesen azonosulnak velük. Ez persze hatalmas felelősség is, amit szerencsére a vezetők is érzékelnek. 

A Regnumban fontos értékek a Mária-tisztelet, a hazaszeretet, a természet szeretete, a másik ember teljes elfogadása. Jellemző a regnumiakra, hogy igyekeznek normális keresztények lenni - akik feltalálják magukat a legnehezebb körülmények között is, aktív tagjai minden közösségüknek (osztály, edzés, család), és mindeközben képesek az elcsendesedésre is, az Istenre figyelésre. Legalábbis ez az ideál, amihez persze szükséges a Jóisten kegyelme is! 

 

 - Miben más a Regnum, mint a cserkészet? Megfér-e a cserkészet és a Regnum egymás mellett Piliscsabán, vagy inkább riválisai egymásnak?

 

Mindkét közösség elég régi, körülbelül egyszerre alakultak. Ha egymás mellé tesszük a kettőt, egyrészt nagyon sok a hasonlóság, kezdve a kisközösségi formától a táborozásokon át a keresztény értékek hangsúlyozásáig. Másrészt a Regnum magyar lelkiségi mozgalomként definiálja magát, míg a cserkészet egy nemzetközi civil szervezet, amely jó kapcsolatot ápol az egyházakkal. Itt Piliscsabán ez a különbség sem látszik, mert itt mindkét közösség rendkívül szorosan kapcsolódik az egyházközséghez. Szabolcs atya cserkész közösségben nőtt fel, de rengeteg időt és energiát áldoz a regnumi ügyekre is, amiért nagyon hálásak vagyunk. Örülünk annak, hogy itt a pilisi régióban a gyerekek választhatnak, hogy melyik közösségbe szeretnének tartozni. Nem éreztünk soha rivalizálást, inkább együttműködünk, ahol lehet - időről időre igyekszünk közös programot csinálni, illetve van olyan vezetőnk is, aki korábban cserkészcsapatba járt. Azt hiszem, sokat tanulunk egymástól. 

 

 - Kik és hányan vannak a segítőitek? Hány gyermekkel foglalkoztok összesen a Regnumon belül itt Piliscsabán? Mik az állandó programok?

 

Jelenleg közel negyven vezetőnk van, akik hétről hétre összejönnek a csapatukkal, minden hónapban elviszik kirándulni a gyerekeket, és nyáron 5-8 napos tábort szerveznek. Ha belegondolunk, hogy ők többségében Budapesten vagy valamelyik vidéki városban tanulnak, szeretnek időt tölteni a saját barátaikkal, kedvesükkel, családjukkal is, közben esetleg még dolgoznak is, látható, hogy milyen nagy áldozatot hoznak a közösségért. A legszebb azonban, hogy ezt a legritkább esetben élik meg áldozatnak - a gyerekekkel lenni, példaként állni előttük, a gyerekek életének egyik maradandó élményének számító tábort szervezni felemelő, semmihez sem fogható dolog. Ezért csináltuk mi is, és úgy látom, a mostani vezetők is ezért csinálják. Mert látják, hogy megéri. Azt mondják, hogy ma a fiatal felnőttek nehezen tudnak elköteleződni. Mi ezt egyáltalán nem látjuk, inkább azt, hogy három, öt, vagy akár nyolc évig viszik a csapataikat a vezetők, időt és energiát nem sajnálva. Ráadásul egy közel egy éves vezetőképzőt is elvégeznek, ami szintén komoly elköteleződést kíván. 

Jelenleg 6 évestől 25-26 éves korosztályig vannak csapataink, akik hetente összejönnek valamelyikük házában. Ez is fontos jellegzetességünk, hogy a csapat egy tagja látja vendégül a többieket, beengedi őket a szobájába, a játékai, könyvei, saját tárgyai közé. Ezeken az alkalmakon együtt imádkozunk, beszélgetünk, játszunk, és közösen vacsorázunk. Említettem a havi kirándulásokat, ezen kívül évente lelkigyakorlatra is mennek a csapatok. Az év megkoronázása azonban a tábor, amit fél évvel korábban elkezdenek szervezni a vezetők, mert ezalatt az egy hét alatt majdnem annyi órát van együtt a csapat, mint előtte egész évben. Mindkettőnk fontos élménye, hogy gyerekként már a táborból való hazaérkezéskor a következőt kezdtük várni. Azóta eltelt közel harminc év, de Istennek hála, úgy tűnik, hogy a regnumi életforma vonzereje nem csökkent. 

 

Vass Éva

közösségek
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”