2018 július 30.
Halmos Attila népzenész
Halmos Attila népzenész

Ma már természetes, hogy időről időre népzene csendül fel a piliscsabai éjszakában, és lábak és szívek dobbannak egy ütemre a tábortűz vagy az őszi, téli lámpák fényénél. A Piliscsabai Táncház Egyesület egész évben fonja bűvkörét a város lakói köré, szüntelen közvetítve a néptánc és a népzene örömét. De mivel indult mindez? Egy valaha volt pázmányos hallgató fotókiállításával, melyet Makovecz Imre nyitott meg, és népzene és tánc kísért. Halmos Attila, az egyesület elnöke is ott muzsikált, és Szente Janóval még aznap este eldöntötték, táncházat szerveznek az egyetemen. Piliscsabán akkor ez volt a falu első ilyen táncos alkalma, ma is működő táncegyüttes alakult, és sok egykori hallgatót máig elkísér a népzene szeretete. A hatalmas közösségi életnek, éjszakázásoknak az vetett véget, hogy egyre kevesebb hallgató költözött ki a Campus közelébe, így szinte minden kapcsolat megszakadt az egyetemmel. Valami azonban megmaradt, Halmos Attila és társai elhivatottsága a népzene iránt.

Ebbe szinte belenőtt, hiszen édesapja népzene kutató volt, gyermekkorának pedig meghatározó élménye a kép, ahogyan egy szalagos magnó mellett kottáz le ismeretlen zenéket. „Ezek venezuleai indián zenék voltak” ─ meséli. „Azután apám elment egy félévre Indiába és mikor hazajött filmeket mutatott zenészekről, hangszereket hozott haza Pakisztánból. Voltam vele Bakson Szeged mellett zenét felvenni, Nyírbélteken, Kecskeméten, valahol Rábaközben zenészeket vagy énekeseket zsűrizni. Ő is hegedült, sokat játszottunk duóban. Apám igazi európai, klasszikus műveltségű tudós volt.” Amikor abbahagyta a klasszikus zenét, úgyszintén édesapja segített elkezdeni népzenei pályafutását. Meghatározó élménye volt a nyári tábor, ahová Halmos Béla vitte el. „A táborban megismerkedtem a Téka zenekarral, amelynek Porteleki László volt a prímása. Az első zene, amit kaptam tőle egy Icsán kazetta volt. Széki prímás volt, nem gondoltam, hogy a következő év húsvétján, már az ő fiaival zenélhetek Széken, pedig így történt. A következő zene a palatkai volt, ott is nagyon szoros, mondhatom baráti kapcsolat volt a zenekar tagjaival.” A 1996-ban induló Tükrös táborokban (saját, 1986-ban alakult Tükrös zenekarával) szinte minden évben együtt zenéltek a palatkaiakkal. A szatmári zenével 1990-től kezdtek foglalkozni, melyből lemez is született 2002-ben.

A népzene szeretetét ma már az iskolában adja tovább. „2000-ben Kovács Márton furulyatanár megkeresett, hogy lenne-e kedvem tanítani népi hegedűt az akkor még községi zeneiskolában. Én egyből igent mondtam, mert akkor már eldöntöttem, hogy tanár leszek.” Olyan igazgatók segítették, mint Muraközi Piroska, majd Újházy András. „Az ő türelmüknek köszönhetem, hogy most már a legmagasabb végzettségem megvan a tanításhoz. Nagyon hálás vagyok nekik. Ezt azzal próbálom kifejezni, hogy mindent megteszek, hogy én is építsem a közösségi életet a népzenén keresztül. A legfontosabb társam ebben Huszthyné Ocskay Rita, akivel együtt tanítunk az iskolában, és a Piliscsabai Táncház Egyesületben közösen szervezzük és valósítjuk meg a városi népzenei rendezvényeket.” Amiért pedig minden zenélni és táncolni szerető piliscsabai lakos hálás lehet.

 

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”