2019 április 04.
HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”
HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”

A fenti Ady sor akár mottója is lehetne annak a tinnyei homokszobor-fesztiválnak, amely idén kerül megrendezésre a Zsámbéki-medencében, s amelynek apropóját épp Ady halálának századik évfordulója adta; a helyszín ismét a teniszklub lesz, címe pedig: A hetedik te magad légy!

Valóban mesébe illő feladat, amibe Monostori Ferenc szobrászművész belevágott. Legutóbb 2016 áprilisában készítettünk vele riportot, most pedig újra felkerestük, mert a hét költős fesztivál – ha nem is egy csapásra valósul majd meg - igazán izgalmasnak és nagy horderejűnek ígérkezik.

Három év alatt Ferenc mindenfelé megfordult a nagyvilágban; Chile, Ausztrália, Kína, és Európa országai is mind-mind szerepeltek térképén; ahova meghívják, ott versenyzik, alkot. Egy szó mint száz: nyugodtan és büszkén kijelenthetjük, hogy világhírű homokszobrász él szomszédos falucskánkban!

A négy világvallás, Kossuth és Confucius után az idei évben hét író mellszobrát szeretné megformázni: Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Pilinszky János és Nagy László lesznek főszereplői ennek a fesztiválnak – Petőfi már kész, József Attila már folyamatban. Ady Endre portréja – az évforduló miatt – épülne a nagykanyarban, a többiek pedig a helyi teniszklub területén kelnek életre. A költők egymás után készülnek majd el, egymás után emelkednek ki a kalodába döngölt homokhegyekből, így hónapról hónapra szemmel követhetjük az alkotói folyamatot. A teljes kiállítási anyag június elejére készül el; ekkor egy nagyszabású megnyitó keretében lesznek együtt is felavatva. A művész úr szívesen fogadja mindenki támogatását, hiszen egyelőre „saját szakállára” kezdte el a több mint ötmillió forint összköltségű anyag- és munkadíjas alkotásokat.

Ferenc a „Halhatatlan Magyarok” kiállításáról sem mondott le, de mivel az még nagyobb lélegzetű rendezvény lenne, várat magára egy kicsit. Addig is, a homok mellett a betonnal kísérletezik, hatalmas méretű, monumentális szobrok készülnek ebből az anyagból is. Leginkább itthon szeretne dolgozni, magyar városok köztereit díszíteni ezekkel a beton-, kőóriásokkal. Utánpótlásban sincs hiány: második gyermekük ügyesen bánik az agyaggal, gyurmával, és a többiek is mind kreatív játékokat találnak ki maguknak.

Ennek a kezdeményezésnek, illetve most már hagyománynak a hosszú távú célja az lenne, hogy Tinnye előbb-utóbb helyszínévé váljon egy nagy nemzetközi homokszobor-fesztiválnak, amelyen más országok művészei is örömmel vesznek részt.

Búcsúzóul álljon itt egy sor József Attilától, s ha olykor megfeledkeznénk arról, micsoda érték lakozik a közelünkben, csak idézzük fel szemünk előtt, hamarosan elkészülő portréjával együtt:

„Verseidre raktál szép cseréptetőt 
s homokot kötöttél, a futó időt.” (József Attila: Arany)

 

2081.hu – Vass Éva

aktuális
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”