2018 október 03.
Mi fán terem… a fizetési meghagyás?
Mi fán terem… a fizetési meghagyás?

 

A: - Levelet hozott a posta, a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától.

B: - És mi van benne?

A: - Nem tudom, nem is olvastam végig, ilyen táblázatszerűségek sok szöveg…

B: - Mutassad csak! Nézz ide! Itt van egy figyelmeztetés: „ellentmondással élhet…”, Mikor vetted át?

A: - Hát, nem tudom, úgy három hete…

A fenti képzelt beszélgetés számtalan alkalommal elhangzott már, és sajnos úgy tűnik, ez a figyelmetlenség, halogatás gyakran súlyos következményekkel járhat. „A” egy úgynevezett „fizetési meghagyást” vett át, melyben valaki valamilyen pénzkövetelés megfizetésére akarta őt kötelezni. Ennek érdekében kérte a fizetési meghagyás kibocsátását a közjegyzőtől. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló: ha nem tartozunk, 15 napunk áll rendelkezésre , hogy a fizetési meghagyás ellen ellentmondással éljünk. Ezt az eljáró közjegyzőnél írásban is megtehetjük. Ennek különösen azért van jelentősége, mert a fizetési meghagyást egy véletlenszerűen kiválasztott közjegyzőtől kapjuk, általában nem a lakhelyünkhöz legközelebbitől. A határidő naptári napokat jelent, az átvételt követő első nap a határidő első napja. Tehát nem munkanapokról van szó! Az ellentmondás szövege nem kötött, de célszerű megjelölni benne a fizetési meghagyás ügyszámát, a magunk és a jogosult nevét a beazonosíthatóság érdekében, valamint annyit, hogy „a fizetési meghagyásnak ellentmondok”.

Mi történik, ha elmulasztjuk a határidőt? A fizetési meghagyás jogerőre emelkedik. A jogerős fizetési meghagyásnak ugyanaz a hatálya, mint a jogerős ítéletnek. Tehát ebben az esetben, ha nem fizetünk, a követelést a végrehajtó behajthatja rajtunk, anélkül, hogy akár egyetlen tárgyalást is tartottak volna az ügyünkben.

 A fizetési meghagyás az ellentmondásunkkal perré alakul és várhatjuk a jogosult (ekkor már felperes) keresetlevelét, melyet a bíróság küld meg részünkre, akik ekkor már a baljóslatú „alperes” névre hallgatunk, de ez már egy másik történet…

 

Dr. Halász Bence

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”