2017 március 06.
Nagyböjti megtisztulás
Nagyböjti megtisztulás

Minden évben, ahogy a hó és a jég elolvad, amikor a Nap melegítő sugarainak hatására a természet ébredezik, sajnos előbukkan több hónap szemete, piszka, lerakódása is. Amíg ezt át nem válogatjuk, és fel nem számoljuk, nem jöhet el a tavasz, nem éledhet újjá a természet.

Így van ez a szívünkkel-lelkünkkel is. Át kell vizsgálnunk az érzéseinket, régóta tartott haragot vagy friss indulatokat, hogy jogosak-e, barátságokat, hogy kölcsönösek-e, a vágyainkat, kívánságainkat, hogy valóban azt szeretnénk, hogy valóra váljanak, a céljainkat, hogy a sajátjaink-e, vagy csak megyünk a divattal, követjük a trendeket, hagyjuk, hogy mások befolyásolnak. Nehéz dolog újra és újra megtalálnunk Önmagunkat, felfedezni a régi lerakódások alatt a valódi énünket, de ez a kora tavaszi időszak lehetőséget ad erre is.

„A tavaszi nagytakarítás nemcsak arról szól, hogy kiválogatjuk a dolgokat, majd megszabadulunk tőlük, hanem arról is, hogy ráébredj, ki is vagy és mások milyennek látnak. Esélyed van újraértelmezni önmagadat, hogy megváltoztasd az elvárásaidat, és hogy emlékezz rá, sosincs túl késő visszatérni oda, aki voltál, vagy megcélozni azt, aki lenni szeretnél.” – hangzik el egy amerikai sorozatban. Bizony, a tavaszi nagytakarítás során nem csak az otthonunkat, környezetünket elcsúfító szeméttől kell megszabadulnunk, hanem azoktól is, amiket a gondolatainkban, a szívünkben hordozunk.

Vizsgáljuk hát át a régi rossz emlékeket, a bántásokat, csúfolásokat, csökkentsünk a szemét mennyiségén, hiszen, lehet, hogy van közte olyan sérelem, amit egy meggondolatlanul kiejtett szó okozott, s lehet, hogy a sértegető már rég elfelejtette.

 

életmód
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”