2017 március 08.
Nőnapi gondolatok
Nőnapi gondolatok

1910. augusztusában Koppenhágában Clara Zetkin javasolta, hogy nemzetközi ünnepnappal: a nőnappal támogassák a nők választójogért vívott küzdelmét, tisztelegjenek és ismerjék el a jogaikért küzdő nők tevékenységét. A nap eredete még messzebbre nyúlik a történelemben. 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a férfiakkal való azonos bérezésért és az addig a nőket sújtó 12 órás munkaidő csökkentésért. Majd 1917-ben szintén március 8.-ára esett a pétervári asszonyok által szervezett sztrájk, melyet követően az orosz nők számára biztosították a választójogot. Így 1921.-ben hivatalosan március 8.-át jelölték ki a Nemzetközi Nőnap ünnepnapjává. Magyarországon 1914.-től ünneplik.

Elmondhatjuk-e, hogy ez alatt a majdnem száz év alatt sikerült megvalósítani az eredeti célkitűzéseket? Vagyis: ma egyenlő jogokkal rendelkeznek a nők, mint a férfiak? Világszinten egyértelműen nem, elég csak a háború sújtotta térségben élő tuszi és hutu nők szenvedéseire vagy az iszlám világ nőinek kiszolgáltatottságára gondolnunk. Lehet, hogy ez most szélsőségesnek tűnik, de egyfelől millió és millió lányt és asszonyt érint, másfelől szinte naponta szembesülünk a hírekben olyan a nők ellen elkövetett bűncselekményekkel, amik brutalitásban vetekszenek vagy túltesznek az említetteken – de hazánkban követik el őket és többségében az elkövető az áldozat férje, élettársa, egyszóval párja…

Habár Magyarországon törvény biztosítja a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség előmozdítását, a valóság sajnos azt mutatja, hogy a nők átlagosan még mindig kevesebbet keresnek ugyanabban a beosztásban, mint a férfiak. Mindemellett a nők sokkal nagyobb számban vannak kitéve a munkahelyi szexuális zaklatásnak, a párkapcsolati erőszaknak és a családon belüli erőszaknak, mint a férfiak.

Clara Zetkin és harcos nőtársai eredeti célkitűzései között a választójog, a munkához való jog, az ugyanazért a munkáért a férfiakkal való azonos bérezés szerepelt. Ezek közül az elsőt sikerült megvalósítani, de a többit átgondolva azt kell mondanunk: sajnos a nők még mindig nem rendelkeznek a férfiakkal azonos jogokkal.

aktuális
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”