2018 június 18.
Nyár van, nyár!
Nyár van, nyár!

Kitört a vakáció; minden rendes gyerek hetek óta várta, hogy reggel végre ne az ébresztőóra harsogása, vagy anyuka csilingelő, ugyanakkor ellentmondást nem tűrő hangja ébressze, hanem a csiklandozó napsugár, a madarak vidám csicsergése, de mind a maga ritmusában, nem előre eltervelt igen korai időpontban.

Mindez akár idilli is lehetne. Azonban sok családban komoly fejtörést okoz a nyári szünidő alatt a gyermekek elhelyezése.

Mert ugyebár egyik esetben anyuka otthon van, nem dolgozik, itt a probléma kipipálva. Másik esetben anyuka is munkába jár, itt aztán jelentős szervezőmunkát és/vagy pénzösszeget igényel a nyári 10 hétre a csemeték őrzése.

Jobb esetben vannak olyan nagyszülők a családban, akiket még igénybe lehet venni erre a célra. De talán őket sem korlátlanul, ráadásul az unokák nyáriszünetét sem lehet kizárólag erre a terepre korlátolni.

Akkor hát jöjjön a bébiszitter! Ő persze nyilván fiatal, aki fesztiválról fesztiválra jár, s ha hajlandó is egy-egy hetet beáldozni szabad idejéből, biztosan más árkategóriát jelöl meg, lévén ez neki is szünidő.

A maradék egy-két-három-stb. hétre fizessük be gyermekeinket táborba! Persze, persze… gyermekenként alsó hangon húsz ezer forint egy hét táboroztatás. Szuper programok, remek barátságok, életre szóló élmények; hogyan is mondanál nemet egyetlen (két, három, négy stb.) kincsednek?

Ezek a pozitív megoldási lehetőségek, bár a nyarat akkor is azért gürized végig, hogy utódod nyugodt és élménydús körülmények között töltse el ezt az időszakot. Ja, hoppá! És akkor a család még nem is volt nyaralni, ugye-ugye!

De mi van azokkal a családokkal, ahol nincsenek nagyszülők? Ahol nem elég apuka fizetése? Vagy ahol csak egy szülő van? Ahol a havi jövedelemből nem futja sem táborra, sem bébisziterre, sem családi nyaralásra? Ezek a gyerekek hol, milyen körülmények között töltik a „pihenést”? Vajon az ő szüleiknek milyen érzések tombolnak szívükben-lelkükben, nagyjából május elseje óta?

Ötletek? Lehetőségek? Megoldások?

 

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”