2018 július 12.
PILISCSABA JÓ PÉLDA
PILISCSABA JÓ PÉLDA

Amikor a 2081.hu első szösszenetét, posztját megírtuk, még magunk sem gondoltuk, hogy városunk élő pozitív példa lehet mások számára.

Arról szólt ez a rövidke írás, hogy a „jó élet” Piliscsabán lakik, hogy életre ítélt város vagyunk; arról, hogy országos viszonylatban is igen magas nálunk az egy családra eső vállalt gyermekek száma, hogy telis tele vagyunk jókedélyű, motivált, összetartó és támogató közösségekkel.

Az idei Csaba-napok ideje alatt számos baráti beszélgetés zajlott le kézdiszárazpataki barátainkkal. Az egyik ilyen könnyed estén erre a témára terelődött a szó. Fülöp Erika, kézdiszárazpataki képviselőasszony, elmondta, hogy az évek során mennyire pozitívan hatott rájuk ez a testvérvárosi kapcsolat, az, ahogyan mi itt élünk. Azt is elárulta, hogy férjével csak két gyermeket szerettek volna, de a piliscsabai nagycsaládosok példáján, a sok-sok örömmel teli életükön fellelkesülve mégis vállaltak harmadik gyermeket – ráadásul nem ők az egyetlenek, akik így döntöttek.

Azt mondta, ezek a barátságok, közös élmények, élettörténeteink megosztása egymással, mind-mind a mélyben munkálkodtak az elmúlt években, és így hatottak rájuk.

Mi pedig hálásak lehetünk, hogy „így” is épül hazánk, hogy a trianoni határok nem szabnak gátat nemzetünk gyarapodásának, és hogy pici részünk, de annál nagyobb felelősségünk van ennek az országnak a megtartásában, növekedésében.

 

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”