2017 október 02.
Piliscsabai Lánglovagok
Piliscsabai Lánglovagok

„A hivatásos tűzoltó hetvenkét órából huszonnégyet tűzoltó. Mi meg a hetvenkettőből hetvenkettőt” – válaszol Veréb Zoltán, a Piliscsabai Nagyközségi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, mikor a hivatásos és önkéntes tűzoltók közötti különbségekről kérdezem.  Állandó készenlét, gyorsaság, összetartó csapat jellemzi az egyesületet, mely 2016-ban nyolcvanhárom riasztást kapott, s a számok sajnos évről-évre nőnek. Vonulási területük nagynak számít; beletartozik Piliscsaba, Pilisjászfalu, Tinnye, de mentek már Piliscsévre, sőt, Kesztölcre is. Kiszálltak a 2017 februárjában történt perbáli rendőrbalesethez is, pedig a település hivatalosan nem hozzájuk tartozik.

„Egy rendőr kért tőlünk segítséget, tudván, hogy olyan felszereléssel és tudással rendelkezünk, mely képessé tesz minket a beavatkozásra. Sírva hívott fel minket: segítsetek!” – mesél a szörnyű véget érő karambolról. Mert sokszor hiába a felkészültség és gyorsaság, a tragédia elkerülhetetlen. A hivatásos tűzoltóknak fizikai kihívások mellett állandóan szembe kell nézniük a lelki megterheléssel is, az önkéntes tűzoltóknál azonban sokat számít a parancsnok emberismerete.

„Nálunk a vezetőség az, aki első körben bemegy egy lakástűzbe. Ez nem olyan, mint a hivatásosoknál: itt van olyan ember, aki nem bírja a vért, de ha elmegyünk fát vágni, felmegy húsz méter magasra, mert nincsen tériszonya. Valójában az én fejemben dől el, hogy ki jön, és ki nem. Volt olyan, hogy vasúti gázoláshoz volt a riasztás, és amikor körbe néztem, láttam, hogy két tizennyolc éves srác volt velünk. Elmondtam nekik, hogy nem szeretném azt, hogy holnap ne akarjanak jönni, vagy esetleg szakember segítsége kelljen, mert nem tudják ezt feldolgozni; úgyhogy nem sértődöm meg, ha most hazamennek. Megköszönték és kiszálltak az autóból.”

Az ember- és helyismeret mellett a gyorsaság is az önkéntes tűzoltóság mellett szól; van, hogy percekkel előbb odaérnek egy-egy riasztás helyszínére, ami, mondjuk egy lakástűz esetén, rengeteget számít. A Piliscsabai ÖTE hatékonyságát a kiemelkedő felszereltség is segíti, ami komoly anyagi terhet ró az egyesületre, ezért az állandó készültség, gyakorlatozás és a lakossági tájékoztatás mellett veszélyes fák kivágását is vállalják. A korszerű műszerek, a védőruházat, a tűzoltókocsik a tűzoltók munkája mellett elsősorban a lakosság védelmét szolgálják, így Veréb Zoltán és csapata nem riad meg sem a kemény munkától, sem pedig pályázástól.

„Amit kitalálunk, azt meg is valósítjuk; addig megyünk, addig csináljuk, ha kell, összeveszünk a világgal” – mondja magabiztosan. Neki pedig elhihetjük, hogy nem csak szavaiban, de tetteiben is elszánt – tűzoltó parancsnokhoz méltóan.

 

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”