2017 szeptember 08.
Szabó János fotós, virágkötő
Szabó János fotós, virágkötő

Fotós, virágkötő, pizza-tervező és az U19 kabalája. Nincs olyan Piliscsabán, aki ne ismerné Szabó Jánost, főleg, ha már kóstolta a róla elnevezett Szabcsi kedvencét a Klotild Pizzériában. S mégis hogyan került étlapra a neve?

„A pizzériába én is átjártam bőséggel, itt van a közelben. Egyszer megkérdeztem tőlük: miért nem csináltok olyan pizzát, ami az én kedvemre való? Az egyik pizzában ez van, a másikban az… miért nem csinálunk olyan feltétet, ami egy igazi pizzán van? Kis sonka, gomba, bacon, oregánó, különböző sajtok, friss paradicsomszeletek… csináljuk meg így. Nagyon ízlett nekik is, és azóta, tizenvalahány éve megy ez a Szabcsi pizza.” Persze a különleges feltét megálmodója szigorúan veszi az eredetiséget, rendszeresen ellenőrzi az originalitást, s változás esetén nem tétovázik visszavonni a licenszet.

Ha pedig nem az étlapról, akkor a focipálya mellől, vagy a piliscsabai rendezvényekről ismerhetik Szabó Jánost. Ő az ember a kamera másik oldalán, a fotós, aki ugyanolyan szeretettel kattintja a házibulikat, labdarúgó-meccseket, mint a Lecsófesztivált vagy a Szüreti felvonulást.

„Egyszer az egyik buliban az egyik srác azt kérdezte tőlem: János, mi lenne, hogyha egyszer lejönnél a focipályára a felnőtt meccsre ─ mert abban játszott ─ , és készítenél képet arról, ahogy focizom? Szeretném megmutatni a fiamnak, unokámnak majd, hogy nézett ki a nagypapa és hogyan futballozott.” Élete legelső focimeccse volt az. A fotózásnak olyan nagy sikere lett, hogy ma már szinte nincs is olyan meccs Piliscsabán és környékén, amire ne hívnák. Sőt, az U19 csapat kabalájának is választotta: úgy tartják, amelyik mérkőzésen ott van, azon nyerni fognak. Azután jöttek a rendezvények, majd esküvők, végül pedig már a keresztelő-fotózásra is őt kérték fel a hajdani jegyesek. János pedig megy, ha hívják, ráadásul szabadidejében, ellenszolgáltatás nélkül. Amire azonban nyugdíjazása után is mindig szánt időt, az a virágkötészeti versenyek, rendezvények és kiállítások fotózása. Hiszen annak idején épp e célból ragadt kamerát.

„Ez előtt negyven évvel, amikor kezdtem a virágkötészettel foglalkozni. Ez egy olyan szakma, amit lehet kézben is mutatni: formákat, alapformákat, stílusokat, törvényszerűségeket… ám nem mindig áll rendelkezésre virág. Ehhez azonban fényképeket kellett készíteni. Rengeteg felvételt készítettem, többet között az Artfleurnél, a Virágkötő Egyesületnél… így szerettem bele a fényképezésbe. Amikor szabaddá váltam a munkám után, a fotózás akkor is megmaradt: virágkötő versenyek, bemutatók… mindenhol ott vagyok.”

Szabó Jánost azonban nem csak fényképezni hívják, hiszen ma is szaktekintélynek számít a virágkötészetben. Volt oktató a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán, tanácsadó a Sasad Tsz.-nél, művészeti vezető az Artfleur Orgonánál, majd a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesületének elnöke. Blogot vezet, könyvet ír, zsűrizik, kertjében pedig maga gondozza a különlegesnél különlegesebb növényeket. 

Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”