2019 április 15.
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja
Virágvasárnap - április 14.  Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  A két, látszólag ellentétes motívumot a piros liturgikus szín kapcsolja össze.

A piros a liturgiában egyszerre a vér, a tüzes szeretet, a győzelmes diadal színe. A körmenetben piros ruhában vonuló pap Jézus személyiségének egészen új vonását mutatja: Ő maga kéri a győztes vezérek szamarát, eltűri, hogy a győzelem jelképeit, a pálmaágakat, sőt az emberek ékes felsőruháit szórják eléje. / A győztes Dávid király szamár hátán ülve vonul az ujjongó tömegben! / A fővárosba tart, bár tudja, hogy a nép vezetői pontosan „olvassák" a jelképeket: Itt valaki a saját diadalát ünnepli!
Titokzatos diadalünnep ez, Jézus tudja, hogy pár nap múlva mi lesz a folytatás, hogy a rá váró kereszten is ő lesz a király. Ami égövünkön a harsogó tavasz csak aláhúzza a mély értelmet: Az egész teremtett világ hódol a megváltás művének piros betűs ünnepe előtt. Néha valóban a tavasz első virágait lengetjük a Mindenség Ura előtt /az idén nem!/, mintha a néplélek ráérzett volna erre a titokzatos, univerzális köszöntésre. /Bár Szögeden a körmenetben vonuló papot menetközben megverik a szenteltbarka-ágakkal./ Benne van a szentelt barka kultúrában a mindennapokat hatalmában tartó Megváltó tisztelete. /az ágacskát a napi szobában, mindig látható helyen őrzik,- mint az elemek fölött uralkodó teremtő feletti hatalomra támaszkodó, legfőbb Úrban való bizalom jelét. /Mennydörgésben, viharban, szentelt gyertya égetése közben, vázában az asztalra teszik, a gazda még az állatok istállójába is kitűzi, hogy a gyakori állatvésztől oltalmazzon! /
A jeruzsálemi vonulás gyerekszereplői nagyon rokonszenves megalapozói lettek a II.  János Pál pápától erre a napra "feltalált" ifjúsági világnapoknak. Amit Jézus a Tábor hegyén csak három apostolnak mutatott meg, azt prózaibb, földies formában megvillantja a jeruzsálemi tömegnek: A keresztút 1. lépcsőin igenis akarja hallani:" Áldott, aki az Úr nevében jön!"

Igazából nem tudjuk biztonságosan magyarázni, hogy az ünnepi misén miért a Passió az evangélium. Az A-B-C évek variánsai tartalmilag nyilván adnak magyarázatot. Csak az ünnepélyes bevonulás lelki tartalma ad mintegy párhuzamot a Passiózásnak. Üzenete ez: A megváltás nem ujjongó felvonulás, hanem véres valóság. Talán itt nyílik ki a böjti színekmély értelme: A felvonulások leggyakoribb színe a vörös, a megváltásé ugyanez.
Nem tudjuk, hogy milyen lehetett Jézus arca a csacsi hátán, de azt tudjuk, milyen volt arca a keresztről való levétel után.
Ahol csak lehet, a Passiót nem olvassák, hanem éneklik. A kereszthalált bejelentő énekmondat után azonban szívszorító a csend, majd a tompán hangzó záró mondatok.  Itt már átvezet a liturgia a nagypénteki bíborpirosba. A színek nagyböjti prédikációja a virágvasárnap titokzatos pirossal a végén a véres felkiáltójelek.

Bindes Ferenc atya

aktuális
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.